logo

Holbæk sygehus
børnediabetes

Læs om vor skitur til La Rosiere 2018 omtalt i flere blade - se artiklerne nedenfor:


Klik på linket, for at læse artiklen i Dagbladet


Klik på linket, for at læse artiklen i Magasinetbedsteforældre til diabetes foredrag

Vort arbejde har været omtalt i både lokalavisen "Holbæk Amts Ventreblad" og i Region Sjællands "Sundhedsmagasin".

Klik på linket, for at læse artiklen i SUNDHEDSMAGASINET


HOLBÆK AMTS VENSTREBLAD

Nedenfor er gengivet en artikel, der var trykt i Holbæk Amts Venstreblad, tirsdag den 15. maj 2007. Til glæde for vore børn og sponsorer har vi fået lov til lægge den her på vor hjemmeside, så alle kan læse den. Copyright og kilde: Medieselskabet Nordvestsjælland/Holbæk Amts Venstreblad, journalist Morten Christensen, fotograf Christian Mikkelsen.

billede

Syge børn har godt af skiferie

Børneafdelingen på Holbæk Sygehus arrangerer hvert år en skiferie for børn med diabetes eller astma. Nogle børn får det fysisk bedre, og alle oplever, at sygdommen ikke behøver at være en hæmsko.

En mild sommeraften midt i maj leder ikke umiddelbart tankerne hen på sneklædte pister i de franske alper. Det var ikke desto mindre et af samtaleemnerne i aftes, da en flok børn og unge mødtes i festsalen på Holbæk Sygehus.

Skitur til Alpe d'Huez

Aftenen var nemlig et gensyn for en del af de næste 50 børn, som lider af enten diabetes - sukkersyge - eller astma, og som var med på børneafdelingens årlige skitur til Alpe d'Huez. I år er det syvende gang, at afdelingen arrangerer skitur for børnene med diabetes, og i de senere år har også børn med astma været med på turen. I går mødtes de så igen og udvekslede rejseminder og kiggede på hinandens feriefotos.

"Vi taler selvfølgelig en del om vores sygdom, men vi taler også om mange andre ting. Det er bare rart at kunne tale med nogen, som selv har den sygdom, man lider af", siger Vivian Bech Nielsen, Sorø. Og det er da også et af de vigtigste formål med skiferien.

Ifølge overlæge på børneafdelingen på Holbæk Sygehus, Annie Ellermann, handler det om at give børnene mulighed for at holde ferie på sygdommens præmisser - men samtidig også at give børnene en oplevelse af, at det kan lade sig gøre at tage på ferie, selvom man er afhængig af daglige insulinind-sprøjtninger og faste måltider.

Børnene kommer væk hjemmefra og finder ud af, at de kan klare sig alligevel. Alle tager hensyn til hinanden, og hvis én bliver sulten midt på pisten, så stopper alle op og venter. Det er der ikke rigtig mulighed for, når man er på tur med sin skoleklasse, siger Annie Ellermann.

Bedre forhold mellem læge og patient

Mens det for børnene med diabetes handler om, at aktiviteterne i sneen kan have en positiv indvirkning på blodsukkeret her og nu, så oplever nogle af astmatikerne, at de også får det bedre på længere sigt.

"Min astma er blevet bedre efter skiferien. Den tynde luft i bjergene har hjulpet med at udvide mine lunger, så nu trækker jeg vejret bedre end før", fortæller 11-årige Malene Seneca Henriksen.

Med på årets skiferie var næsten 50 børn og cirka 10 voksne, og det er primært læger og sygeplejersker fra børneafdelingen. Foruden at kunne give gode råd til børnene om, hvordan de kan håndtere deres sygdom langt væk hjemmefra, så har rejsen også en positiv indvirkning på forholdet mellem patient og læge/sygeplejerske.

"Man får et helt andet forhold til personalet på afdelingen, når man lærer hinanden at kende. Man kan tale sammen på en anden måde og lave sjov med hinanden", siger Thilde Marie Iversen, Hagested, og bakkes op af Annie Ellermann. "Vi får en viden om børnene og deres dagligdag, som vi ellers ikke ville få, og det er et godt kendskab at have, når vi behandler dem", siger hun.

Stort rejsebudget

Børneafdelingens skiferie finansieres primært af diverse tilskud fra fonde og glade givere, og der ligger et stort arbejde i at arrangere turen hvert eneste år. Da budgettet alt i alt løber op i mellem 200.000 og 300.000 kroner, så er børnene afhængige af velvillige donorer, og Annie Ellermann vil meget gerne i kontakt med fonde eller lignende, som måske kunne give en økonomisk håndsrækning til initiativet.

Holbæk sygehus

Børnediabetes afdeling
Smedelundsgade 60
4300 Holbæk

billede

Kontaktoplysninger:

Sekretær: 5948 4215
(træffes dagligt 9-15)

Sygeplejersker: 2492 0491,
2179 7736 og 2492 0511

E-mail: hol-born-diabetes@regionsjaelland.dk

Regionsjællands Diabetes Hotline:

5948 4420 (åbent alle hverdage fra kl. 16-08 samt hele døgnet på weekend og helligdage)Opdateret med afrejseinfo til skituren 2023 - se under arrangementerRubin Medical AB støtter vore diabetes børn:

Klik på billederne for at læse mere information om produktet

rubin medical rubin medical rubin medical rubin medical rubin medical